Als je graag met cijfers werkt en een financiële functie wilt vervullen, overweeg dan om boekhouder worden. Een boekhouder is een veelgevraagde administratieve medewerker die voor veel bedrijven de interne financiële administratie regelt. Je wordt boekhouder door een MBO- Praktijkdiploma Boekhouding te halen. Daarna kan je bij veel bedrijven aan de slag en je eventueel verder doorontwikkelen. De kerntaak van een boekhouder is het verwerken van alle kosten, baten en vergoedingen binnen een onderneming of bedrijfsafdeling. Je bent verantwoordelijk voor veel verschillende financiële handelingen, zoals het controleren van declaraties, opstellen van facturen en doen van belastingaangiftes. Deze documenten moeten steeds nauwkeurig opgesteld zijn en kloppen. Een boekhouder houdt van cijfers en financiële overzichten. Hij werkt snel en secuur, is stressbestendig en kan lang achtereen hetzelfde werk verrichten. Zijn rekenkundig vermogen is goed en hij kan met computers omgaan.
Wat leer je bij de opleiding Praktijkdiploma Boekhouding?
De eerste stap in je carriere als boekhouder is het behalen van je Praktijkdiploma Boekhouding. In de opleidingen daarvoor leer je om financiële berekeningen te maken, al dan niet met behulp van computerprogramma’s. Je leert een kasboek op te stellen en alle noodzakelijke gegevens daarin te begrijpen en te verrekenen. Je maakt kennis met heel veel verschillende financiële begrippen, zoals winst, interest, liquiditeit en vreemd vermogen. Ook krijgt je theorie over de wettelijke kaders van boekhouding. Deze opleiding is meestal praktijkgericht en maakt gebruik van voorbeelden van de werkvloer, zodat je na afronding alle kennis in huis hebt die bij een bedrijf van je gevraagd wordt.
Welke mogelijkheden heb je als Boekhouder?
Met je Praktijkdiploma Boekhouding kan je aan de slag bij veel bedrijven. Ook kan je de boekhouding voor een aantal zelfstandigen (ZZP-ers) op je nemen en een eigen boekhoudkantoor oprichten. Eventueel kan je doorleren voor accountant of je specialiseren in een bepaald onderdeel van de boekhouding.