Aanmelden Belastingdienst

Aanmelden Belastingdienst

KVK en Belastingdienst

Tegenwoordig hoeft u uzelf niet meer aan te melden bij de Belastingdienst. Wanneer u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel worden uw gegevens, uw KVK inschrijving dus, namelijk doorgestuurd naar de Belastingdienst.

Welke belastingen moet ik betalen?

Op basis van de doorgestuurde gegevens kan de Belastingdienst bepalen voor welke belastingen u in aanmerking komt. Over het algemeen krijgt u te maken met de inkomstenbelasting (indien u een baan heeft of had, is dit niet nieuw voor u) en omzetbelasting (btw). Indien u ook personeel aanneemt, moet u tevens loonheffingen gaan betalen.

Btw-nummer

Indien uw onderneming btw-plichtig is, zult u een btw-nummer ontvangen van de Belastingdienst. Dit is een unieke code die ter identificatie dient van uw onderneming.

Voor de eigenaar van een Eenmanszaak of voor een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) bestaat het btw-nummer uit zijn of haar burgerservicenummer, gevolgd door B01. Indien u een tweede bedrijf inschrijft, zal B02 worden toegevoegd.

Als u een onderneming met een andere rechtsvorm inschrijft, krijgt u van de Kamer van Koophandel een zogenaamd RSIN. RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer.

Btw-identificatienummer

Indien u met het buitenland handelt, heeft u een wat uitgebreidere code nodig. Dit wordt het btw-identificatienummer genoemd. Het btw-identificatienummer bestaat uit 14 tekens: eerst een landcode (NL voor Nederland), daarna het btw-nummer (in sommige gevallen aangevuld met nullen tot 9 cijfers),  en ten slotte de 3 tekens B01 (indien u meerdere ondernemingen heeft, kan dat oplopen tot en met B99).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation