Wanneer inschrijven bij KVK?

Wanneer inschrijven bij KVK?

Onderneming

In principe moeten alle ondernemingen en rechtspersonen zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is een onderneming nu precies? En welke rechtsvormen zijn er eigenlijk?

Wat is een onderneming?

Er is sprake van een onderneming wanneer er goederen en/of diensten geleverd worden aan anderen, met de bedoeling om daarmee winst te maken. Dit klinkt eigenlijk heel eenvoudig, maar helaas is het niet altijd even makkelijk om vast te stellen of er sprake is van een onderneming.

Daarom zijn er een paar richtlijnen vastgesteld die de KVK gebruikt om te bepalen of u een onderneming heeft. De Belastingdienst gebruikt deze richtlijnen om vast te stellen of u btw moet betalen. Het komt er dus over het algemeen op neer dat u een onderneming heeft wanneer u btw-plichtig bent.

Criteria onderneming

– U levert goederen of diensten
– U vraagt hiervoor een vergoeding
– U neemt deel aan het economische verkeer
– U heeft meer dan 1 opdrachtgever
– U kunt uw werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren

Deze 5 punten geven echter niet altijd genoeg duidelijkheid. Daarom wordt er soms ook gekeken naar de tijd die u in uw bedrijf steekt. Volgens de wet is er doorgaans sprake van een onderneming wanneer de ondernemer gemiddeld minimaal 15 uur per week met zijn onderneming bezig is.

Het zal u misschien ook wel zijn opgevallen: u moet meer dan 1 opdrachtgever hebben om als ondernemer te worden gezien. Wanneer u een onderneming inschrijft bij de KVK zal er echter meestal nog geen enkele opdrachtgever zijn. Dit is echter geen probleem, op voorwaarde dat u in de toekomst wel meerdere opdrachtgevers heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation