Handige tips voor je je gaat inschrijven bij de KvK

Ondernemingen en rechtspersonen moeten ingeschreven zijn in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. De omschrijving van een onderneming is het leveren van diensten of goederen met het doel om winst te maken. Dat lijkt makkelijk, maar in de praktijk zijn er nog regelmatig vragen over of iets moet worden ingeschreven of niet. Hieronder vind je informatie over de rechtsvormen en het moment van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Eenmanszaken

Een eenmanszaak hoeft zich niet automatisch in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat moet alleen als er sprake is van een onderneming. Daarbij moet dus sprake zijn van het leveren van goederen of diensten en hiervoor moet een vergoeding voor worden ontvangen. Indien het werk alleen maar bestaat uit het uitoefenen van een hobby of het doen van vrijwilligerswerk is er dus geen sprake van een onderneming. Daarnaast moet je deelnemen in het economische verkeer, dat wil zeggen dat wanneer je klusjes doet voor familie of vrienden, dit niet valt onder het economische verkeer.

Rechtsvormen

Freelancer en zzp’er zijn geen rechtsvormen. Rechtsvormen die door hen vaak worden gekozen zijn de bv en de eenmanszaak. Bij de eenmanszaak hangt het er vanaf of er sprake is van een onderneming of je je moet inschrijven, bij een bv is dat niet zo. Bv’s moeten zich namelijk altijd inschrijven. Naast de bv moeten ook andere rechtsvormen zich altijd inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De bekendste zijn de naamloze vennootschap, de commanditaire vennootschap, de vennootschap onder firma en de stichting.

Moment van inschrijving

Als je een bedrijf begint, moet je deze dus inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je moet je bedrijf registreren als je begint met je bedrijfsactiviteiten. Je kan een afspraak maken om je bedrijf in te schrijven en dat wordt een week voor de officiële start geregeld. Als je bedrijf is geregistreerd krijg je een bevestiging van de inschrijving. Zorg dus dat je voordat je begint met de activiteiten van je bedrijf je bent ingeschreven bij de KvK. Bij inschrijving ontvang je ook je KvK-nummer, die je nodig hebt om bijvoorbeeld een zakelijke rekening aan te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation