Uw eigen bedrijf starten?

Het is de droom van veel jonge mensen, maar ook oudere personen lijkt het geweldig: een eigen bedrijf opzetten. U wilt voor uzelf beginnen en wilt hier natuurlijk een succes van maken, zodat u hiervan kunt leven. Maar waar begint u eigenlijk en wat moet u allemaal weten over het opzetten van uw eigen onderneming?

Begin met het uitwerken van uw idee

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u de kans op succes vergroot. Denk dus vooraf goed na over uw idee en schrijf een ondernemingsplan. Beschrijf zo concreet mogelijk wat u gaat doen, hoe u dit gaat doen en waar u voor staat. Beschrijf ook uw doelgroep en ontdek of uw plannen haalbaar zijn. Wellicht heeft u een financiële bijdrage nodig om uw plan te realiseren. Met een goed ondernemingsplan is de kans op een financiering een stuk groter.

Stap naar de KvK

Wanneer u een eigen bedrijf start, dient u deze in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier moet u uw bedrijfsnaam doorgeven. De bedrijfsnaam is erg belangrijk. Het moet een naam zijn die blijft hangen, die pakkend is en die vertelt waar uw bedrijf voor staat en wat uw bedrijf te bieden heeft. Ook dient u een unieke naam te verzinnen. Of de door uw bedachte naam echt uniek is, kunt u controleren in het handelsregister van de KvK. Wilt u er zeker van zijn dat uw naam niet wordt overgenomen door de concurrentie, dan zou u kunnen onderzoeken of het de moeite waard is om de naam vast te leggen.

Reclame maken

Door u in te schrijven bij de KvK, bent u officieel een ondernemer en kunt u aan de slag met uw bedrijf. Natuurlijk zullen de klanten niet vanzelf bij u komen. U zult hiervoor wat reclame moeten maken. Laat een website maken, zorg voor visitekaartjes en ga bijvoorbeeld flyeren. Een reclamebureau kunt u vast helpen met uw marketingplan. 

Administratie doen

Een belangrijk onderdeel van uw eigen bedrijf is de administratie. U zult belastingaangifte moeten doen, moeten factureren, btw-aangifte en nota’s tijdig moeten betalen. Dit alles is vaak niet het meest leuke onderdeel van een eigen bedrijf, maar u zou hiervoor de hulp in kunnen roepen van een administratiekantoor. Een administratiekantoor kan u overigens ook helpen bij het opstellen van het ondernemingsplan, de inschrijving bij de KvK en het aanmelden bij de Belastingdienst. Kijk eens op Kroezen-sieders.nl voor meer informatie en maak vandaag nog een afspraak om uw droom uit te laten komen.  

Hoe zorg je voor een goede houding op de werkvloer?

Na een aantal uren hard werken komt het al snel om de hoek kijken. Je merkt dat je gaat verzitten, steeds regelmatiger rek je je rug telkens wat vaker uit, je gaat meer bewegen op je stoel en het verplaatsen van je benen van een normale, naar een gekruiste houding is je ook niet vreemd, maar toch kom je niet van je bureaustoel af, doordat er nog genoeg gedaan moet worden voor je werk. Herken jij dit ook? 

Een goede houding wordt een steeds belangrijkere keuze voor op de werkvloer. En al helemaal wanneer we het hebben over de standaard 9 tot 5 kantoorbaan. Weinig beweging tijdens de werkdag en het vele zitten is funest voor je bloedcirculatie en dus verhoogt dit de risico’s al snel op ernstige diabetes. Met het al toevoegen van kleine aanpassingen in de keuzes van je kantoor-interieur creëer je niet alleen een goede zithouding, maar ook een betere werkhouding van je werknemers. 

Neem bijvoorbeeld een zit-sta bureau. Dit elektrisch af te stellen bureau geeft u de mogelijkheid tijdens het werken niet alleen zittend, maar ook staand achter uw laptop plaats te nemen. Door het ‘zittend’ bureau te veranderen in een sta bureau, zorg je binnen 20 minuten al voor dezelfde gezonde bloedcirculatie in je lijf als na een flinke hardloopsessie, waardoor het sporten na het werk ook nog eens minder nodig zal zijn. 

Je zult merken dat door het gebruik van onder andere deze kleine aanpassingen in het kantoor of de werkruimte het de activiteit en de focus van de werkvloer verhoogt. Het werken wordt spannender en de manier van werken uitdagender,  toegankelijker en creatiever. 

Een goede werkhouding is hét begin en hiernaast het meest belangrijke voor de start van de dag. Niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest.

Een Bedrijfsnaambord is meer dan reclame

Om de zoveel tijd moet je je bedrijf nog eens in de kijker zetten en een opfrisbeurt geven. Een makkelijke en leuke manier om dit te doen is een bedrijfsnaambord laten maken. Dit is uiteindelijk het eerste deel van je bedrijf dat de klant ziet. In sommige gevallen is het zelfs het bedrijfsnaambord dat een klant doet stoppen of net doorrijden. Daarom is het nodig om dit up-to-date te houden. Een verouderd naambord doet al gauw denken aan een verouderd bedrijf en zo loop je kanten mis. Ook de stijl van een bord trekt en bepaalde doelgroep aan. Het is belangrijk om met al deze pijlers rekening te houden bij het maken van een nieuw bord.

Materialen en technieken

Je kan heel wat kanten op met een bedrijfsnaambord. denk al maar gewoon aan het materiaal. Wilt u een bord van glas, hout of aluminium? Of liever klassieke messing. Ook in dit geval kan u beter kijken wat het beste aansluit aan uw winkel of dienstverlening. Verder moet u nadenken over de technieken die u wilt laten toepassen. Wilt u het laten bedrukken of liever laser-graveren? Een gegraveerde tekst gaat natuurlijk langer mee en is daarom duurzamer dan een print. Bij een print heb je dan weer meer keuze in kleur.

Zichtbaarheid

Het is belangrijk dat uw logo en naam altijd goed zichtbaar en leesbaar zijn, de grootte van uw naambord is dus even belangrijk als de materiaalkeuze. Gaat het bord langs de straat worden gezet of worden bevestigd aan een muur. Indien het bord verder van de straat af geplaatst word moet het ook groter zijn zodat het zichtbaar blijft. Je kan het bord nog beter zichtbaar maken door het gebruik van verlichting in de kader van het bord of door er lampen onder te plaatsen.

De beste vorm van reclame is en blijft je eigen uithangbord.

Uw bedrijf stapsgewijs digitaliseren

In vele gevallen draaien bedrijven al tijden mee, zo ook misschien uw bedrijf. Dan kan het zo zijn dat grote delen van uw administratie zich in fysieke archief ordners bevinden. Deze staan in rijtjes in lange kasten en nemen behoorlijk wat ruimte in. Daarnaast is de vindbaarheid van documenten en het mogelijk verspreiden in deze digitale wereld een lastig traject te noemen. Zo dient u eerst de documenten uit te zoeken en te scannen, voordat u ze naar de betreffende contactpersoon kan doorgeven. U doet er dan ook verstandig aan om uw bedrijf stapsgewijs te digitaliseren. Om dat proces soepel te laten verlopen, zie deze 5 stappen om te digitaliseren.

Stap 1: Werkomgeving

Bekijk kritisch en realistisch of uw bedrijf zoals het in de huidige vorm functioneert, een digitalisering aan zou kunnen. Zijn er voldoende computers, werken deze naar behoren en geven deze het gemak om prettig en soepel te kunnen werken. Zo niet, dan dient u eerst de nodige computers aan te schaffen, te vervangen of te updaten, zodat de stap naar digitalisering op de juiste apparatuur kan worden uitgevoerd.

Stap 2: Sharing is caring

Naast het feit dat u de scanner en printer nog maar minimaal wilt gaan gebruiken, dient u zich wel een systeem aan te wennen waarbij iedereen de benodigde documenten in kan zien en kan gebruiken. Hanteer een softwaresysteem waar iedereen makkelijk en overzichtelijk mee overweg kan, zodat dit niet juist complexiteit toevoegt aan het werkproces.

Stap 3: Open communicatie

Zoals bij alle veranderingen en aanpassingen in een bedrijf, is het van belang dat u ook in dit geval uw personeel op de hoogte brengt van de aanstaande veranderingen. Dat u ze aan de hand neemt en begeleidt, op die manier zullen ze minder weerstand voelen en de voordelen van deze aanpassing inzien.

Stap 4: Workshop digitaliseren

Het kan zo zijn dat het niet voor elk personeelslid even vanzelfsprekend is om volledig digitaal te gaan werken. Zorg dat u hier uw benadering op aanpast en voor hen allicht extra workshops of voorlichtingen creëert. Iedereen leert op een ander tempo, houd hier rekening mee.

Stap 5: Stapsgewijs

Om de overgang niet te heftig te laten zijn voor iedereen, onafhankelijk van het leertempo, is het van belang om het een overzichtelijk proces te laten zijn. Dus ga stapsgewijs te werk en pak per fase een ander thema aan om te digitaliseren. Zo zult u uiteindelijk op een vlottere manier een volledige digitalisatie bewerkstelligen dan wanneer u het snel in een keer wilt doen.

Boekhouder in Rotterdam bezoeken

Het bezoeken van een boekhouder in Rotterdam is zeker belangrijk als u besluit om een onderneming op te zetten. U wilt namelijk wel dat uw administratie op zo een goed mogelijke manier verwerkt wordt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zo zijn dat u negatieve consequenties zult ervaren. Hieronder zullen we kort een aantal aspecten noemen die van belang zijn als u op zoek gaat naar een boekhouder in Rotterdam.

Kosten van een boekhouder in Rotterdam

Als u op zoek bent naar een boekhouder in Rotterdam, dan wilt u natuurlijk de beste boekhouder in Rotterdam inschakelen. Natuurlijk is het nu de vraag wat de kosten van een boekhouder zijn. Als u de inkomstenbelasting inclusief BTW-aangifte uitbesteedt, dan bent u tussen de 500 en 1500 euro kwijt. Natuurlijk is de prijs slechts in een indicatie en wordt deze vastgesteld op basis van de complexiteit en grootte van de onderneming. Als u puur kijkt naar uurtarieven, dan kunt u een goede boekhouder in Rotterdam inschakelen tussen de 50 en 70 euro. Het is dus echt afhankelijk van het budget dat u ter beschikking hebt.

Niet alleen naar het tarief kijken

Zoals reeds vermeld is het belangrijk dat u een boekhouder inschakelt die echt verstand van zaken heeft. Het is daarom belangrijk dat u verder kijkt dan de prijs. Een boekhoudkantoor in Rotterdam zal over het algemeen forse tarieven vragen. Het is dan ook aan te raden om hier doorheen te kijken. Hierbij is het wel belangrijk dat u kijkt naar de service en kwaliteit van het betreffende boekhoudkantoor.

Diverse onderzoeken hebben tevens aangetoond dat het gebruiken van een goede boekhouder zeker rendement oplevert. Hierbij is het ook goed om te kijken naar een boekhouder die ook kennis heeft van de fiscaliteit. Hierbij kan de boekhouder u namelijk advies geven omtrent het zo min mogelijk betalen van belastingen door toepassing van diverse faciliteiten. Dit is erg prettig, want te veel belasting betalen is nooit leuk. Het is dus echt verstandig om ook een boekhouder in te huren die ook gespecialiseerd is in advisering.

Waar op letten bij de keuze?

Het kiezen van een boekhouder in Rotterdam kan een complexe zaak zijn. Er zijn namelijk honderden, dan wel niet duizenden boekhouders in de regio van Rotterdam. U wilt natuurlijk wel de beste boekhouder in Rotterdam en om dit te realiseren moet u zeker rekening houden met een aantal aspecten. Allereerst is het goed om niet alleen naar het tarief te kijken, maar naar een kantoor dat u volledig kan ontzorgen. Hierbij moet u denken aan de praktische kant, maar ook aan de advisering. Tot slot is het ook goed om te kijken naar een bedrijf die ook een bewezen track-record heeft. Hierbij weet u zeker dat u zaken gaat doen met een partij die u echt euro’s gaat opleveren. Naast het opleveren van geld weet u ook zeker dat uw compliance proces in control is.

De leukste promotieartikelen voor jouw bedrijf

De leukste promotieartikelen voor jouw bedrijf

Als je net een eigen bedrijf begint, wil je natuurlijk zoveel mogelijk klanten aantrekken. Het is daarom belangrijk om zo veel mogelijk promotie voor je bedrijf te doen. Je bouwt een mooie website of webshop, je promoot je bedrijf op sociale media en je plaatst advertenties in de krant. Alles om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met je bedrijf. Je kunt je bedrijf ook promoten door je logo op verschillende artikelen te laten drukken. In dit artikel hebben we enkele leuke producten voor je op een rij gezet.

Kantoorartikelen met je logo

Waarschijnlijk gebruik je binnen je bedrijf een hoop kantoorartikelen. Pennen, papier, kladblokjes etc. Al deze materialen kun je laten bedrukken met je logo. Dit zal binnen je bedrijf uiteraard niet zorgen voor extra promotie, maar wanneer je post verstuurd of op beurzen staat zullen anderen jouw logo op de artikelen zien staan. Je kunt deze artikelen natuurlijk ook aan mensen uitdelen. Zij zullen de spullen met jouw logo dan mee naar huis nemen en later nog eens aan je denken.

Verpakkingsmateriaal

Je verpakkingsmateriaal is een perfecte manier om je bedrijf te promoten. Als je kiest voor een opvallende verpakking zullen mensen je bedrijf sneller herkennen. Stuur je vaak pakketjes? Dan kun je online tape bestellen met je eigen logo. Met het tape kun je de pakketjes goed afsluiten en doordat het tape aan de buitenkant van het pakketje zit, zullen veel mensen je logo zien staan. Daarnaast zorgt het tape ervoor dat je pakketjes er een stuk professioneler uitzien.

Geef gratis gebruiksartikelen weg

Als je veel mensen wilt bereiken geef dan gratis gebruiksartikelen met je logo weg. Het is belangrijk dat de producten die je weggeeft ook echt nuttig zijn voor mensen. Zij zullen de producten anders niet gebruiken en dit is zonde van het geld wat je in de promotie steekt. Goede producten om weg te geven zijn bijvoorbeeld paraplu’s, waterflessen en tassen. Dit soort dingen worden regelmatig én in het openbaar gebruikt en hierdoor zullen veel mensen je logo zien.

Begin een eigen tekstbureau of onderneming en schrijf u in bij de KvK

Bent u altijd bezig geweest met SEO teksten schrijven of content voor het web te vervaardigen? Is dit uw passie en zou u hiervan graag uw werk willen maken? Dan kunt u ervoor kiezen om u bij de Kamer van Koophandel in te laten schrijven zodat u op legale wijze een tekstbureau op kunt zetten. Wilt u meer weten over de KvK en het ondernemerschap? Het loont de moeite om dit eens goed uit te zoeken. Ook als het gaat om ondernemerschap en het vak als tekstschrijver. U komt al snel allerlei tekstschrijvers, copywriters, tekstbureaus en dergelijke op het spoor die hun eigen bedrijfje hebben of als freelancer teksten schrijven. Ook als ZZP’er doet u er goed aan u in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel mocht u verschillende opdrachten aangeleverd willen krijgen als tekstschrijver.

Schrijf u in op een site en ontvang opdrachten van tekstbureau’s

Freelancers en ZZP’ers nemen opdrachten vaak van tekstbureaus aan. Dit verloopt dikwijls via sites waar tekstschrijvers zich in kunnen schrijven om te reageren op bepaalde opdrachten die ze aan kunnen nemen. Of u wordt door een tekstbureau ingeschakeld of opgezocht waardoor het minder een verhaal van ‘wie het eerst komt…’ wordt. Op deze manier kunt u op diverse sites die vrij opdrachten aanbieden, een reputatie opbouwen en uw stempel achterlaten. U zult dan merken dat uw erkenning met de jaren groeit waardoor u meer, of andere, opdrachten weet te verkrijgen. Op kvkaanvragen.nl vindt u in elk geval alles wat u moet weten over het aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Wilt u meer weten over het tekstschrijverschap? Lees meer op een website van een tekstbureau.

Voor een breed scala aan teksten worden schrijvers gezocht

Online zijn er vele sites voorhanden die bepaalde teksten aanbieden aan schrijvers om te schrijven. Van vertaalopdrachten, SEO-opdrachten tot en met columns; voor bijna ieder actueel onderwerp of interessante rubriek bestaat er wel een pool van tekstschrijvers. Weer andere tekstbureaus zoeken freelancers of ZZP’ers voor korte, eenmalige opdrachten. Tegenwoordig werken sites als LinkedIn of Facebook ook in het voordeel van veel bedrijven en concerns omdat via deze kanalen een groot schare aan tekstschrijvers gevonden kan worden. Als u niet in loondienst van een tekstbureau werkt maar bijvoorbeeld een eenmansbedrijf hebt dan kunt u bepaalde opdrachten, die juist in uw straatje liggen qua onderwerp en toon, proberen binnen te halen.

Handige tips voor je je gaat inschrijven bij de KvK

Ondernemingen en rechtspersonen moeten ingeschreven zijn in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. De omschrijving van een onderneming is het leveren van diensten of goederen met het doel om winst te maken. Dat lijkt makkelijk, maar in de praktijk zijn er nog regelmatig vragen over of iets moet worden ingeschreven of niet. Hieronder vind je informatie over de rechtsvormen en het moment van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Eenmanszaken

Een eenmanszaak hoeft zich niet automatisch in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat moet alleen als er sprake is van een onderneming. Daarbij moet dus sprake zijn van het leveren van goederen of diensten en hiervoor moet een vergoeding voor worden ontvangen. Indien het werk alleen maar bestaat uit het uitoefenen van een hobby of het doen van vrijwilligerswerk is er dus geen sprake van een onderneming. Daarnaast moet je deelnemen in het economische verkeer, dat wil zeggen dat wanneer je klusjes doet voor familie of vrienden, dit niet valt onder het economische verkeer.

Rechtsvormen

Freelancer en zzp’er zijn geen rechtsvormen. Rechtsvormen die door hen vaak worden gekozen zijn de bv en de eenmanszaak. Bij de eenmanszaak hangt het er vanaf of er sprake is van een onderneming of je je moet inschrijven, bij een bv is dat niet zo. Bv’s moeten zich namelijk altijd inschrijven. Naast de bv moeten ook andere rechtsvormen zich altijd inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De bekendste zijn de naamloze vennootschap, de commanditaire vennootschap, de vennootschap onder firma en de stichting.

Moment van inschrijving

Als je een bedrijf begint, moet je deze dus inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je moet je bedrijf registreren als je begint met je bedrijfsactiviteiten. Je kan een afspraak maken om je bedrijf in te schrijven en dat wordt een week voor de officiële start geregeld. Als je bedrijf is geregistreerd krijg je een bevestiging van de inschrijving. Zorg dus dat je voordat je begint met de activiteiten van je bedrijf je bent ingeschreven bij de KvK. Bij inschrijving ontvang je ook je KvK-nummer, die je nodig hebt om bijvoorbeeld een zakelijke rekening aan te maken.

Over de functie Boekhouder

Als je graag met cijfers werkt en een financiële functie wilt vervullen, overweeg dan om boekhouder worden. Een boekhouder is een veelgevraagde administratieve medewerker die voor veel bedrijven de interne financiële administratie regelt. Je wordt boekhouder door een MBO- Praktijkdiploma Boekhouding te halen. Daarna kan je bij veel bedrijven aan de slag en je eventueel verder doorontwikkelen. De kerntaak van een boekhouder is het verwerken van alle kosten, baten en vergoedingen binnen een onderneming of bedrijfsafdeling. Je bent verantwoordelijk voor veel verschillende financiële handelingen, zoals het controleren van declaraties, opstellen van facturen en doen van belastingaangiftes. Deze documenten moeten steeds nauwkeurig opgesteld zijn en kloppen. Een boekhouder houdt van cijfers en financiële overzichten. Hij werkt snel en secuur, is stressbestendig en kan lang achtereen hetzelfde werk verrichten. Zijn rekenkundig vermogen is goed en hij kan met computers omgaan.

Wat leer je bij de opleiding Praktijkdiploma Boekhouding?

De eerste stap in je carriere als boekhouder is het behalen van je Praktijkdiploma Boekhouding. In de opleidingen daarvoor leer je om financiële berekeningen te maken, al dan niet met behulp van computerprogramma’s. Je leert een kasboek op te stellen en alle noodzakelijke gegevens daarin te begrijpen en te verrekenen. Je maakt kennis met heel veel verschillende financiële begrippen, zoals winst, interest, liquiditeit en vreemd vermogen. Ook krijgt je theorie over de wettelijke kaders van boekhouding. Deze opleiding is meestal praktijkgericht en maakt gebruik van voorbeelden van de werkvloer, zodat je na afronding alle kennis in huis hebt die bij een bedrijf van je gevraagd wordt.

Welke mogelijkheden heb je als Boekhouder?

Met je Praktijkdiploma Boekhouding kan je aan de slag bij veel bedrijven. Ook kan je de boekhouding voor een aantal zelfstandigen (ZZP-ers) op je nemen en een eigen boekhoudkantoor oprichten. Eventueel kan je doorleren voor accountant of je specialiseren in een bepaald onderdeel van de boekhouding.

Wanneer is een RI&E verplicht?

Wanneer is een RI&E verplicht?

Een RI&E (Risico inventarisatie en evaluatie is verplicht voor alle organisaties met meer dan 25 werknemers in dienst. Voor kleinere organisaties waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een goedgekeurd branchespecifiek en in de cao opgenomen RI&E.

Wat is een RI&E?

RI&E staat voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. De Arbowet verplicht iedere organisatie met meer dan 25 werknemers te onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren. Of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Dit onderzoek kan uitgevoerd worden door bijvoorbeeld Arboned. De RI&E is een plan van aanpak met verbeteringsmaatregelen voor de veiligheid op de werkvloer.

Wat zijn de gevolgen als u als bedrijf geen RI&E hebt?

Bent u wettelijk wel RI&E verplicht, maar heeft u geen inventarisatie uitgevoerd? Dan kan u een hoge boete krijgen als Inspectie SZW een bedrijfsbezoek aflegt. Ook bij bedrijfsongevallen kan er gevraagd worden naar de RI&E. Kan u hem dan niet tonen? Dan riskeert u een bestuurlijke boete. Ook een proces verbaal is mogelijk.

Wanneer moet een RI&E worden bijgesteld?

Er wordt in de Arbowet geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Het gaat er vooral om dat de RI&E actueel blijft. Bij grote wijzigingen in het bedrijf is het dus verplicht om de RI&E bij te laten stellen. Dit kan zijn bij wijzigingen als: werkmethoden, werkomstandigheden of gebruikte techniek.

Hoe lang moet de RI&E en het plan van aanpak bewaard worden?

Er wordt in de Arbowet geen termijn gegeven met betrekking tot het bewaren van de documenten. Wettelijke is het bewaren dus niet verplicht. Toch doet u er verstandig aan om de RI&E en de plannen van aanpak voor minimaal 5 jaar te bewaren. Ons advies zal zijn om de stukken voor altijd te bewaren, sla ze bijvoorbeeld op in de cloud. Zo kan u er altijd bij en kan u het gemakkelijk terugvinden.